Share

Bedrijven huren regelmatig een consultant in om door een externe te laten bevestigen wat ze eigenlijk al weten. Het wordt natuurlijk nooit gezegd, maar als iemand van buiten ‘het’ zegt, dan is het waar en dat vergemakkelijkt de acceptatie van een verandertraject dan weer. Het klinkt wat hard, maar volgens mij is het verandertraject dan niet het probleem, maar de leiderschapsstijl van de opdrachtgever van de consultant. Je moet zo’n opdracht als consultant ook maar écht willen. De vraag is dan natuurlijk: hoe weet je als opdrachtgever wat een geschikte consultant is?

Bureaus

Grotere consultancybureaus hanteren vaak vaste werkwijzen om adviestrajecten te doorlopen. Als klant heb ik aan den lijve ondervonden dat het dan toch wel vaak neerkomt op een urenfabriek. Doorloop wat wordt voorgeschreven en voor afwijkingen betaal je extra. Dergelijke bureaus worden wel vaak als autoriteit gezien. Kleinere bureaus of zelfstandige consultants hanteren ook een model, maar richten zich – als je het mij vraagt – in woorden en daden meer op de klant zelf. De acceptatie bij medewerkers is groter, maar ook het onrustige gevoel van kunnen we als bedrijf iets met het advies. De kleinere bureaus of zelfstandigen zijn geschikter.

Vrij beroep

Iedereen mag zich consultant of interim-manager noemen. Gevolg: veel aanbod en dus is het kaf van het koren scheiden belangrijk. CV en projectportfolio helpen hierin aan de rationele kant, maar persoonlijkheid bepaalt succes. Bovendien is het belangrijk om de deliverables scherp te hebben. In het algemeen schrijft een consultant in het adviesrapport wat er beter kan, maar de uitvoering ervan ligt niet bij de consultant. Gemiste kans en wat heb je er dan als opdrachtgever aan?

Rol

Je zoekt een reconsulterimmer. De consultant of interim-manager die vooraf aangeeft het advies zelf mee te implementeren. Dat gaat niet in een urenfabriek. Het advies wordt realistischer, want de consultant snijdt zichzelf in de vingers als het advies te rooskleurig is. De adviseur wordt interim-manager en dat is echt een andere tak van sport. Het is lastig, maar het kan. Het draait dan om de succesvolle implementatie. Een miljoen besparing beloven en een half miljoen realiseren, is toch een forse besparing, maar wat mij betreft echt niet goed. Het zou niet de eerste keer zijn dat mijn opdrachtgevers een second opinion vragen met de opdracht om het ook uit te voeren. Ik word dan de reconsulterimmer.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betrouwbaar | Eerlijk | Team | Empathie | Resultaat