Share

Veel bedrijven houden vandaag de dag de hand op de knip als het gaat om grote investeringen. Op zich is dat in deze onzekere tijden volstrekt logisch. Er wordt óók gesuggereerd dat de coronacrisis ertoe leidt dat bedrijven minder investeren in duurzaamheid, omdat er geen geld meer voor is. Dat slaat nergens op.

Bedrijven die investeren in duurzaamheid doen dat vanuit een veel groter gedachtengoed dan kostenreductie. Zij willen niet alleen tevreden klanten en geld verdienen, maar zij willen dit ook nog eens verantwoord doen. Duurzaamheid is bij deze bedrijven onderdeel van de strategie. Covid-19 verandert voor deze bedrijven niets aan die bedrijfsstrategie. Natuurlijk zal er tijdelijk best minder worden geïnvesteerd, maar dat duurzaam ondernemen voortgezet blijft worden, staat niet ter discussie. Een klein beetje uitstel door corona zou best kunnen, maar ook niet meer dan dat.

Smoes

Bedrijven die aangeven dat zij graag willen investeren in duurzaamheid, maar dat vanwege Covid-19 niet doen, gebruiken corona als een smoes als je het mij vraagt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet iets dat je zo maar even doet als het uitkomt of als er wat budget voor beschikbaar is. Dat doen bedrijven omdat ze van mening zijn dat ze verantwoord moeten omgaan met het milieu. Als je nu vanwege corona niet (meer) investeert in het milieu, dan zeg je wat mij betreft dat je het anders ook niet zo relevant vindt en dat anderen het maar moeten doen. Want ja, wat helpt jouw kleine bijdrage op mondiaal niveau? Het is toch maar een druppel op een gloeiende plaat…

Natuurlijk is het fantastisch dat er grote ondernemingen zijn die volop investeren in duurzame magazijnen of die zoveel mogelijk lokaal sourcen. Andere bedrijven zouden dit voorbeeld moeten volgen in plaats van smoesjes bedenken waarom je niet duurzaam kunt ondernemen. Dit kan ook gewoon op wat kleinere schaal door diesels te vervangen door elektrische voertuigen, ledverlichting in plaats van tl-lampen in kantoren of het plaatsen van enkele in plaats van duizenden zonnepanelen.

Investeer juist nu

Als je het mij vraagt, moet elke onderneming echt investeren in de circulaire supply chain en duurzaamheid. Covid-19 kan niet het argument zijn om het níet te doen. Voeg de daad bij het woord dat bij veel bedrijven op de website staat en investeer juist nu in duurzaamheid. Na Covid-19 komt er vast wel weer een ander argument om het niet te doen, maar stop met al die smoesjes en ga aan de slag!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betrouwbaar | Eerlijk | Team | Empathie | Resultaat