Share

Als je voor elk bedrijf dat met de implementatie van een WMS- of ERP-pakket bezig is een euro ontvangt, word je rijk. Als je daar ook nog eens de bedrijven bij optelt die een logistieke app ontwikkelen, dan wordt het echt kassa. Het geeft in elk geval aan dat vandaag de dag veel wordt geïnvesteerd in technologie. Wat mij betreft volledig terecht, maar het lijkt af en toe meer een rage om met ICT aan de slag te gaan dan dat er werkelijk een noodzaak voor is. In dat geval is investeren in ICT natuurlijk een onverstandige keuze.

Hygiënefactor

De tijd dat je logistieke processen aanstuurt op de achterkant van de sigarendoos is al jaren voorbij. De supply chain wordt veel complexer en klanten willen vandaag de dag echt alles weten. Voor veruit het gros van de (mkb-)bedrijven is ICT een hygiënefactor. Je moet het goed op orde hebben, want zonder goed functionerende ICT leg je het af ten opzichte van concurrenten. Zij zijn gewoon goedkoper en maken in de praktijk minder fouten. De business staat bij deze bedrijven bovenaan de prioriteitenlijst en ICT zorgt maar dat het werkt. Feitelijk is ICT in hun ogen een noodzakelijk kwaad, omdat je vandaag de dag niet meer zonder kunt. Jammer dat ICT zo wordt gezien.

Garbage in, garbage out

Supply chain-mensen zijn in het algemeen goed in het onderdrukken van ICTaffiniteit. ‘Voor het systeem moet je bij ICT zijn en niet bij mij’, hoor ik regelmatig van logistiek managers. Onbegrijpelijk. Als je het mij vraagt, moet functionele ICT-kennis een basiscompetentie van een logistiek- of supply chain manager zijn. Het draait namelijk om procesdenken. Supply chain-mensen moeten aangeven wat zij aan output verwachten van een proces. Om dit te kunnen, moet je toch echt de vertaling maken van processen naar ICT. Anders spreek je niet dezelfde taal en krijg je nog al snel garbage in, garbage out. Een open deur, maar doorververwijzen naar ICT is makkelijker.

Verdieping

Dus verdiep je als supply chain manager veel meer in de bedrijfs-ICT en volg de ontwikkelingen daarbuiten nauwkeurig. Je wordt een serieuzere gesprekspartner in de supply chain en bij de eigen ICT-collega’s. Dat draagt dan weer bij aan je supply chain-doelstellingen. ICT is toegevoegde waarde, geen noodzakelijk kwaad. Even uit de comfortzone komen!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betrouwbaar | Eerlijk | Team | Empathie | Resultaat