Share

Elke supply chain manager of directeur weet wel dat je talenten de ruimte moet geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Dat is in het belang van het bedrijf en van de betreffende talenten. Hiertoe worden allerlei zaken uit de kast gehaald, zoals loopbaanontwikkeltrajecten, leadership-programma’s, coachingstrajecten, inhoudelijke trainingen en opleidingen, et cetera. Bedrijven spannen zich tot het uiterste in om ervoor te zorgen dat de talenten binnenboord blijven, want ja, nieuwe talenten zoeken is een kostbare zaak. Je moet de talenten zó goed maken dat ze gemakkelijk weg kunnen, maar het juist daarom niet doen. Allemaal prima wat mij betreft, maar…

Het valt mij op dat bij veel bedrijven veel meer talenten zitten dan het management zich realiseert. Een deel van de talenten treedt namelijk niet zo vaak op de voorgrond en vraagt ook niet om aandacht van het management om zich te ontwikkelen. Deze talenten doen hun werk gewoon steengoed, zijn wat minder mondig, misschien wel een tikkeltje onzeker, maar ze zijn zeker de moeite waard om in te investeren als management.

Loyaal

Dit zijn namelijk de talenten die loyaal aan het bedrijf blijven, ongeacht de ontwikkeling die zij doormaken. Het nadeel voor deze talenten is dat vanuit management, de ivoren toren, niemand deze groep herkent, met als gevolg dat zij als waterdragers (harde werkers) worden gezien, terwijl hun bijdrage aan het succes van het bedrijf hierdoor behoorlijk wordt onderschat. Leeftijd en dienstjaren spelen hierbij wat mij betreft geen enkele rol.

Ik kom deze ‘onbekende’ talenten regelmatig tegen. Het verbaast mij als ik vanuit management een reactie krijg in de trend van ‘vind jij hem of haar zo goed? Dat zie ik echt heel anders’. Dat kan natuurlijk en het gaat er ook niet om wie er gelijk heeft, maar deze medewerkers verdienen altijd een kans. Baat het niet dan schaadt het niet – en wie weet heb je er zomaar een talent bij.

Nieuw talent geboren

Eigenlijk is het enige dat je voor deze ‘onbekende’ mensen moet doen steun en vertrouwen bieden. Dan komen ze vanzelf tot wasdom en gaan ze stralen. Dit valt vervolgens de rest van het management ook op en  een ‘nieuw talent’ is geboren. Vaak worden deze talenten niet gesignaleerd door het management vanwege druk-druk-druk of doordat deze talenten voornamelijk als stille krachten op de achtergrond opereren. Management, kijk eens wat verder dan de neus lang is, zou ik zeggen. En dan zie je dat er veel meer talenten bij de eigen organisatie werken dan je zou denken.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betrouwbaar | Eerlijk | Team | Empathie | Resultaat